Συμμετέχοντες B-FEST 5 / Participants B-FEST 5

1

Το Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ της Βαβυλωνίας “B-Fest” επιστρέφει με καλεσμένους διεθνούς φήμης ομιλητές και καλλιτέχνες!!

Μετά από τις επιτυχημένες του διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια που προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες κοινού, το B-Fest επανέρχεται φέτος με το πολιτικό του πρόγραμμα να περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως το προσφυγικό, τον μετασχηματισμό της Ευρώπης, την άμεση δημοκρατία και τα σύγχρονα απελευθερωτικά κινήματα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Ριζοσπάστες διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές, μοιράζονται ιδέες, προτάσεις και ριζοσπαστικές συζητήσεις σε γεμάτα αμφιθέατρα και σε ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει ομιλίες, workshops, συναυλίες, προβολές σινεμά, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

B-FEST 5: Θεμελιώνοντας την Ουτοπία /27-28-29 Μαΐου 2016,
Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, είσοδος Ούλωφ Πάλμε, Αθήνα
(Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και εδώ)

ΟΜΙΛΙΕΣ/ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ/ ΣΙΝΕΜΑ/ ΘΕΑΤΡΟ/ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ/ ΚΟΜΙΞ/ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ WORKSHOPS

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Julian Assange (μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης)

Julian Assange: Αυστραλός ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, δημοσιογράφος, hacker, κύριος εκπρόσωπος και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού τόπου Wikileaks, υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας, διωκόμενος εξαιτίας της πολιτικής του δράσης. Η Wikileaks είναι μία διεθνής πολιτική οργάνωση με σκοπό την αποκαλυπτική πληροφόρηση του κοινού και τον έλεγχο της κρατικής και ιδιωτικής εξουσίας.

Συνέντευξη Julian Assange: Wikileaks & New York Times

David Ames Curtis

David Ames Curtis

David Ames Curtis: Αμερικάνος μεταφραστής, συγγραφέας, ακτιβιστής και στενός συνεργάτης του  Κορνήλιου Καστοριάδη. Συνιδρυτής του Agora International, μιας διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας αφιερωμένη στο πρόταγμα της αυτονομίας και στην συλλογή και προώθηση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας του Καστοριάδη. Εχοντας μεταφράσει πάνω από ένα εκατομμύριο λέξεις από γραπτά του μεγάλου φιλοσόφου, δικαίως θεωρείται ο επίσημος μεταφραστής του στον αγγλόφωνο κόσμο.

Μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνος έκδοσης, μετάφρασης και επιμέλειας του τόμου The Castoriadis Reader και του τρίτομου έργου Political and Social Writings.

Dilar-Dirik-140x140

Dilar Dirik

H Dilar Dirik συμμετέχει ενεργά στο κινήμα των κούρδων γυναικών. Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Αρθρογραφεί σε διεθνείς ιστότοπους. Η έρευνά της επικεντρώνεται στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και στις αυτόνομες κοινότητες της Ροζάβα καθώς και στη σχέση μεταξύ φύλου και εξουσιαστικών θεσμών.

Ενδεικτικά κείμενά της στα ελληνικά:
– Οικοδομόντας την δημοκρατία χωρίς το κράτος
– Η απεικόνιση των κουρδισσών μαχητριών στα μέσα ενημέρωσης

Massimo De Angelis

Massimo De Angelis (Ιταλία): καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Παν/μιο του Ανατολικού Λονδίνου (UEL). Αρχισυντάκτης της διαδικτυακής επιθεώρησης The Commoner. Πιο πρόσφατο έργο του: “The Beginning of History: Value Struggles and Global Capital“.
Στα ελληνικά κυκλοφορεί το έργο του: Κοινά, περιφράξεις και κρίσεις, Εκδόσεις των Ξένων, 2013

Κείμενά του στα ελληνικά:
– Στοχασμοί πάνω στον Tronti
– Μαρξ και πρωταρχική συσσώρευση. Ο διαρκής χαρακτήρας των «περιφράξεων» του κεφαλαίου
– Η τραγωδία των καπιταλιστικών κοινών

Claudia Moatti

Claudia Moatti

Claudia Moatti: καθηγήτρια Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Παν/μιο Paris VIII και Πρακτικής Κλασικών Σπουδών και Δικαίου στο Παν/μιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων με ειδίκευση σε θέματα μετακινήσεων πληθυσμών και μετανάστευσης, αρχαίας πολιτικής σκέψης και ρωμαϊκής ιστορίας.

Στα ελληνικά:
– Το δοκίμιό της “Το σπέρμα και το κράτος. Σκέψεις για την πολιτική δημιουργία στην Αθήνα” στο βιβλίο του Κορνήλιου Καστοριάδη, Η ελληνική ιδιαιτερότητα (τρίτος τόμος), Θουκυδίδης, η ισχύς και το δίκαιο, εκδόσεις Κριτική.
– Σκέψεις πάνω στη Μετανάστευση και την Ταυτότητα στην Αρχαιότητα

Jerome E. Roos

Jerome E. Roos: συγγραφέας, ακτιβιστής, εκδότης και ιδρυτής του ROAR Magazine, ενός ανεξάρτητου περιοδικού που προσφέρει σκέψεις και αναλύσεις για την κρίση του καπιταλισμού, τους κοινωνικούς αγώνες και την πραγματική δημοκρατία. Χαρακτηρισμένο από την Ναόμι Κλάιν ως «ένα συναρπαστικό παράθυρο στις παγκόσμιες εξεγέρσεις», το ROAR είναι από το 2010 ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για τα κινήματα. Γραμματέας του Spearhead Action Group, ερευνητής PhD πάνω στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους στο European Univ. Institute.

Κείμενά του στα ελληνικά:
– Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής: Ιστορίες δημοσιονομικής ένωσης και οικονομικής μοιχείας
– Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη
– Συνέντευξη: Η «οικοδόμηση της εξουσίας» και η αναβίωση του συλλογικού φαντασιακού

Αναρχικές γυναίκες Τουρκίας (Anarşist Kadınlar)

Είμαστε οι αναρχικές γυναίκες, εμείς που αφήσαμε τις κουζίνες, τα εργοστάσια, τα σχολεία… Βρεθήκαμε στους δρόμους αντιστεκόμενες στην εξουσία των ανδρών, στην εμπορευματοποίηση των γυναικών, στη λεηλασία της φύσης και της ζωής, στην εκμετάλλευση του καπιταλισμού, στον τρόμο της αστυνομίας και την κρατική καταστολή. Ενωθήκαμε για έναν ελεύθερο κόσμο, για την ανασυγκρότηση των ζωών μας με αλληλεγγύη. Είμαστε μητέρες, φοιτήτριες, εργαζόμενες που δημιουργούμε το “Εμείς”, με την καθεμία ξεχωριστά. Φυτεύουμε τον σπόρο του αναρχισμού στη γεωγραφία μας, την Μικρά Ασία και το Κουρδιστάν, καλλιεργώντας την επαναστατική αναρχική παράδοση.

Chris Spannos

Chris Spannos

Chris Spannos: Αμερικάνος ακτιβιστής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, εκδότης, παραγωγός και web developer με πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας σε αυτοδιαχειριζόμενα media. Συντάκτης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας New Internationalist Magazine και του teleSUR English καθώς και παλαιότερα του NYTimes eXaminer και του Imaginary Lines. Μέλος του αμερικανικού δικτύου ZNet και ZCom. Εχει εκδόσει το βιβλίο Real Utopia: Participatory Society for the 21st Century (AK Press, 2008). Εχει συνεισφέρει κεφάλαια σε βιβλία όπως το The Accumulation of Freedom (AK Press, 2012) και το The End of the World as We Know It (AK Press, 2014).

photo_perso (1)

Stéphane Trouille

Stéphane Trouille: Γάλλος ακτιβιστής, κατά της παγκοσμιοποίησης, ανεξάρτητος κινηματογραφιστής. Αποφάσισε να συμβάλλει στον αγώνα με την κάμερά του για μία κοινωνία με αλληλεγγύη ενάντια σε κάθε κυριαρχία. Είδε και έζησε την διάλυση της νότιας ζώνης του καταυλισμού μεταναστών και προσφύγων στο Καλαί της Γαλλίας (της λεγόμενης “Ζούγκλας” του Καλαί) που συνέβη τον Μάρτιο. Δουλεύει αυτήν τη στιγμή το νέο του ντοκιμαντέρ πάνω σε αυτό το θέμα. Εκθέτει τα ψέματα, τις αντιφάσεις και την βία που επιβάλλεται από το σύστημα και ταυτοχρόνως τους συλλογικούς αγώνες, τους τρόπους οργάνωσης, τις δράσεις και τις διεκδικήσεις.

Μέρος της δουλειάς του βρίσκεται εδώ: https://vimeo.com/stephano/videos

13256247_1159747200737195_7715997888319089619_n

Αννα Κάβουρα

Αννα Κάβουρα: υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Γιουβασκίλα (University of Jyvaskyla, Finland). Η διδακτορική της διατριβή διερευνά τους ευρύτερους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις εμπειρίες των γυναικών στις πολεμικές τέχνες. Παράλληλα, από το 2004 ως σήμερα, ασχολείται και η ίδια με τις πολεμικές τέχνες και έχει διακριθεί σε διεθνείς αγώνες Βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου.

image_pdfimage_print

Discussion1 Σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ