Η Σπηλιά του Facebook

3

Χάρης Ναξάκης
Καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο ΤΕΙ Ηπείρου, συγγραφέας

Σε μια από τις διασημότερες αλληγορίες από καταβολής κόσμου, της σπηλιάς του Πλάτωνα, οι άνθρωποι ζουν φυλακισμένοι και αλυσοδεμένοι σε μια σπηλιά και το μόνο που βλέπουν είναι οι σκιές των αντικειμένων, που από το φως μιας φωτιάς που σιγοκαίει πίσω τους προβάλλονται στον τοίχο της σπηλιάς. Οι σκιές είναι ο πραγματικός κόσμος των δεσμωτών. Σε όλη τη ζωή τους βλέπουν τις σκιές των πραγμάτων, ο πραγματικός κόσμος γι’ αυτούς είναι εικονικός, μια αναπαράσταση της πραγματικότητας. Αν κάποιοι δεσμώτες απελευθερωθούν από τις ψευδαισθήσεις τους, σπάσουν τα εικονικά δεσμά τους και εξέλθουν από τη σπηλιά, θα γνωρίσουν τον πραγματικό κόσμο και όχι τα αντίγραφά του.

Η πιο σύγχρονη παραλλαγή της σπηλιάς του Πλάτωνα είναι το facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δεσμώτες του facebook είναι καθηλωμένοι κατά μόνας σε μια σκοτεινή τρύπα, την οθόνη του υπολογιστή στην οποία ζουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους, με το περίεργο όνομα likes. Μήπως όμως η σπηλιά του facebook είναι πιο σκοτεινή και αδυσώπητη από τη σπηλιά του Πλάτωνα;

Το 1779, σύμφωνα με το μύθο, σ’ ένα χωριό της Βρετανίας, ένας οργισμένος άντρας, ο Ν. Λουντ, καταστρέφει σε ένα εργοστάσιο δυο μηχανές πλεξίματος για κάλτσες. Το 1811, στην αυγή της βιομηχανικής επανάστασης, κάνουν την εμφάνισή τους οι Λουδίτες, οι οπαδοί του Λουντ, και μέχρι το 1816 κατέστρεφαν τις μηχανές, κυρίως των κλωστοϋφαντουργιών, τις οποίες θεωρούσαν υπεύθυνες για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Τελικά το κίνημα των Λουδιτών, ο «στρατός των εκδικητών», υπό τον μυθικό στρατηγό Λουντ , κατεστάλη βίαια από τον βρετανό κυβερνήτη Σ. Πέρσιβαλ. Είχαν λάθος οι Λουδίτες, όπως διακήρυξε το σύνολο της νεωτερικής  σκέψης, φιλελεύθερης και αριστερής, διότι τα «μέσα παραγωγής, η τεχνολογία είναι ουδέτερη, η χρήση τους είναι καλή ή κακή»;

Και καλά οι Λουδίτες ήταν «αγράμματοι και τεχνοφοβικοί», η ελίτ των σχεδιαστών του σημερινού τεχνοκόσμου είναι και αυτοί τεχνοφοβικοί,  είναι νεολουδίτες; Μπορεί κανείς να κατηγορήσει ως τεχνοφοβικό τον πρώην αντιπρόεδρο του facebook C. Palihapitiya που πρόσφατα δήλωσε: οργανώνουμε τις ζωές μας γύρω από αυτήν τη θεωρούμενη αίσθηση της τελειότητας, επειδή παίρνουμε ως ανταμοιβή αυτά τα πρόσκαιρα σήματα, καρδούλες και likes και το ταυτίζουμε αυτό με κάποια αξία. Αντίθετα στην πραγματικότητα είναι μια εύθραυστη δημοφιλία που είναι βραχυπρόθεσμη και σας αφήνει ακόμα περισσότερο κενούς και άδειους από ότι πριν. Την ίδια στιγμή ο Σ. Πάρκερ, πρώτος πρόεδρος του facebook δήλωσε ότι «τα likes είναι σαν μια δόση ντοπαμίνης για να ενθαρρύνονται οι χρήστες να ανεβάζουν περισσότερο περιεχόμενο».

Το facebook αποτυπώνει το βασικό αγαθό της φιλελεύθερης κοινωνίας, τον εξατομικευμένο εαυτό, που φαντασιώνεται ότι είναι ελεύθερος μέσω των κοινωνικών δικτύων να κάνει πράξη την προσωπική του αυτοπραγμάτωση. Η εικονικοί φίλοι όμως και τα likes δεν είναι τίποτα άλλο από μια γυμνή ζωή, μια ναρκισσιστική επιβεβαίωση του εγώ, ένας εκπτωχευμένος εαυτός, ο δεσμώτης εαυτός. Ταυτόχρονα, το facebook αποδεικνύει το μύθο ότι η φιλελεύθερη κοινωνία είναι μια κοινωνία ελευθερίας του ατόμου, διότι το άτομο πρόθυμα πουλάει τα προσωπικά του δεδομένα, τον εαυτό του, τον περιορισμό της ελευθερίας του και μάλιστα δωρεάν.

Πώς γίνεται η πρόσβαση στο facebook να είναι δωρεάν και η εταιρεία να αξίζει μισό τρις δολάρια και να έχει διαφημιστικά έσοδα, το 2016, 26 τρις δολάρια;

Οι χρήστες προσφέρουν δωρεάν τις προτιμήσεις τους, τα συναισθήματά τους, τον τρόπο ζωής τους, που ως ψηφιοποιημένη πληροφορία το facebook την πουλάει στους διαφημιστές, στα ΜΜΕ, στις κυβερνήσεις, κλπ. Οι εταιρίες, όπως το facebook, που παράγουν και πωλούν πληροφορία, χρησιμοποιούν μια δωρεάν πρώτη ύλη, τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, που τις προσφέρουν δωρεάν και βγάζουν κέρδος. Ο ψηφιοποιημένος μας εαυτός πουλιέται ως εμπόρευμα. Ποιος είπε ότι στον καπιταλισμό μόνο η εργατική δύναμη μετατρέπεται σε εμπόρευμα; Η ζωή έχει γίνει πλέον εμπόρευμα. Αναζητούνται νεολουδίτες για να καταστρέψουν αυτό το εμπόρευμα. Υπάρχει όμως και μια άλλη αθέατη , σκοτεινή πλευρά του facebook. Λίγοι γνωρίζουν ότι στα ερευνητικά κέντρα, διάσημων πανεπιστημίων, σχεδιάζεται ο ψηφιακός ολοκληρωτικός καπιταλισμός, ο τεχνοκόσμος, με αιχμή του δόρατος την τεχνητή νοημοσύνη.

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης οφείλεται στα δωρεάν δεδομένα που εμείς διαθέτουμε όταν κάνουμε αναζήτηση στο google, αγοράζουμε στο amazon ή σχολιάζουμε στο facebook, στο ότι δηλαδή ψηφιοποιείται στο διαδίκτυο  η ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργώντας μια δεξαμενή καταγραφής των ανθρώπινων εμπειριών. Ο ψηφιοποιημένος εαυτός μας στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως γνωστικό υπόβαθρο της τεχνητής νοημοσύνης. Η γνώση που διαθέτουν οι ευφυείς μηχανές είναι η ψηφιοποιημένη ζωή μας.

image_pdfimage_print

Discussion3 Σχόλια

 1. Συνεχίζοντας αυτή τη κουβέντα:

  Ο χρόνος ο οποίος δεν έχει τα χαρακτηριστικά της μισθωτής εργασίας και της ανταλλακτικής αξίας ακόμη και στο εσωτερικό της παραγωγικής διαδικασίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί εργατική δύναμη. Η εργατική δύναμη είναι η αναπαραγωγή της δυνατότητας εργασίας του εργαζόμενου και αυτή σε καμία περίπτωση δεν εξαρτάται από το χρόνο που διαθέτει στο Facebook κάποιος.

  Αντίστοιχα, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τον προσωπικό χρόνο ως κοινό αγαθό παρά μόνο γενικεύντας την ίδια την έννοια των κοινών. Αν ακόμη και ο χρόνος θεωρείται κοινό τότε τα κοινά στερούνται χαρακτηριστικών και εξαπλώνται παντού. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε σαν αναλυτικό εργαλείο ένα σχήμα “τα πάντα είναι κοινά”, παρότι μπορεί να είναι ένα χρήσιμο πολιτικό πρόταγμα.

  Η βασική διαφοροποίηση δεν είναι μόνο η ίδια η ενέργεια αλλά το πλαίσιο και η υποκειμενικότητα κάτω από την οποία συμβαίνει. Έχει μεγάλη σημασία ο διαχωρισμός εργασίας (labor) και δραστηριότητας (work) που υπάρχει στην ανάλυση του Μαρξ. Ο χρόνος στο Facebook είναι δραστηριότητα η οποία παρότι παράγει αξία δεν παράγει σχέσεις καθορισμού της αξίας. Ο διαμοιρασμός, οι συνθήκες πλοήγησης-χρήσης κτλ δεν ορίζονται σε ένα κοινό πλαίσιο. Αντίστοιχα δεν επιβάλλονται με την έννοια του καταναγκασμού.

 2. Σχετικά με το προηγούμενο σχόλιο: Νομίζω πως δεν μπορούμε να ορίσουμε ως “εργατική δύναμη” κάτι που κάνουμε οικειοθελώς και ευχάριστα ως μέρος της διασκέδασής μας, ανεξάρτητα από το αν αυτό χρησιμοποιείται και παράγει αξία από το σύστημα… Με την έννοια αυτή, την παραδοσιακή, έχει εννοηθεί και στο κείμενο. Διαφορετικά, αν θεωρήσουμε κάθε μας ενέργεια ως εργασία (η βόλτα με τους φίλους μας, η ανταλλαγή μιας μαγειρικής συνταγής, το διάβασμα ενός βιβλίου) τότε τι ορίζεται ως μη-εργασία? Επομένως, θεωρώ πως είναι πιο ορθό να θεωρήσουμε όλα τα παραπάνω ως Κοινά Αγαθά, όχι ως εργατική δύναμη, και να παλέψουμε για την μη-χρησιμοποίησή τους για παραγωγή αξίας από το σύστημα και για άλλους εμπορικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς.

  Ιωάννα

 3. Μα είναι – και στο Facebook – εργατική δύναμη αυτό που μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Απλώς οι εργαζόμενοι είμαστε οι «χρήστες» της «δωρεάν πλατφόρμας» στην οποία τα λάικ είναι η μόνη μας ανταμοιβή για την απλήρωτη εργασία μας, αυτήν της καταχώρισης των ψηφιακών αποτυπώσεων της προσωπικότητάς μας στις βάσεις δεδομένων της εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ