Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2019 | Θεσσαλονίκη 13-16 Ιούνη

0

“Δεν θέλουμε να είμαστε αυτό που ήμασταν, να είμαστε αυτό που μπορούμε να γίνουμε”

Η περίοδος που πέρασε από το τελευταίο φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας μπορεί να μην συμπλήρωσε έναν χρόνο, ημερολογιακά τουλάχιστον, ωστόσο μεσολάβησαν αρκετά πράγματα που μας οδήγησαν στο να πυκνώσουμε την πολιτική μας δράση και αντίληψη για να κάνουμε πάλι το φεστιβάλ νωρίτερα.

Πραγματικά, η χρονική περίοδος από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και τώρα σημαδεύτηκε από μια σειρά γεγονότων πρωτοφανούς βιαιότητας, όπως η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου από φασίστες καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας και οι συνεχώς εντεινόμενες γυναικοκτονίες.

Σημαδεύτηκε από την επίσης πρωτοφανή ανασυγκρότηση του εθνικιστικού και ακροδεξιού χώρου γύρω από το Μακεδονικό. Καινούργιες γκρούπες από νοσταλγούς του Χίτλερ, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου ξεπήδησαν που όμως τίποτα καινούργιο δεν φέρουν παρά μόνο μυρωδιά ναφθαλίνης και θανάτου από τις χειρότερες στιγμές της ανθρωπότητας.

Σημαδεύτηκε από νέες «τομές» στον δημόσιο λόγο περί πράσινης ανάπτυξης, συμβατής με την καπιταλιστική πρόοδο (τα λεγόμενα Green New Deals) που πλασάρονται από κάθε λογής σοσιαλδημοκράτες ως ριζοσπαστικές πολιτικές που όμως στην πραγματικότητα καθοδηγούνται από το ίδιο φαντασιακό που καταληστεύει τους φυσικούς πόρους ενός πλέον πεπερασμένου πλανήτη.

Τέλος, σημαδεύτηκε και συνεχίζει να σημαδεύεται από μια παγκόσμια άνοδο των πιο σκοταδιστικών και μεσαιωνικών αντιλήψεων που σιγά σιγά μετουσιώνονται σε κρατικές πολιτικές. Από τις απαγορεύσεις και τις ποινικοποιήσεις των εκτρώσεων, στα κλειστά σύνορα και την Ευρώπη των Εθνών, την κατάργηση του 8ώρου μέχρι και στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς από οποιουδήποτε είδους έλεγχο.

Όμως αυτό δεν είναι, ευτυχώς ολόκληρη η εικόνα. Κάθε βίαιο σκίρτισμα από την μεριά του κράτους, του κεφαλαίου και της ακροδεξιάς που όπως φαίνεται έχουν πλέον χαράξει κοινή και αδιαχώριστη πορεία προκαλεί και μια βαθιά κοινωνική αντίδραση.

Μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, συσπειρώθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια άτομα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και βρέθηκαν στον δρόμο μαζί με αλληλέγγυες και αλληλέγγυους, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Συναντήθηκαν στον δρόμο εμπειρίες και ταυτότητες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκαναν ποτέ. Συνεχώς ξεπηδούν πρωτοβουλίες ενάντια στην έμφυλη βία και το ζήτημα των έμφυλων ρόλων, της σεξουαλικότητας και του φύλου αποτελεί πλέον ένα αρκετά βασικό διακύβευμα για όλες και όλους.

Οι φασίστες και οι ακροδεξιοί παρ’όλο το κοινωνικό έρισμα που θεώρησαν πως έχουν βρέθηκαν αποκλεισμένοι και αναγκασμένοι να πραγματοποιούν τις φιέστες τους πίσω από συνοδείες της αστυνομίας. Με αφορμή τις γιορτές μίσους που προσπάθησαν να διοργανώσουν οι νεοναζί, έγινε μια από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές πορείες που έχουν γίνει ποτέ στην πόλη, στην περιοχή της Καλαμαριάς ενώ οι ναζί ήταν κρυμμένοι πίσω από διμοιρίες στην άλλη άκρη της πόλης.

Πρωτοβουλίες υπεράσπισης του φυσικού πλούτου εμφανίζονται σιγά σιγά πάλι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και μεγάλες πορείες και συναντήσεις έχουν διοργανωθεί σε Βόλο, Αθήνα και Ιωάννινα με τα κινήματα υπεράσπισης να ξαναεμφανίζονται ως διεκδικητές και διαμορφωτές του οικολογικού κινήματος και του κοινωνικού πράττειν.

Τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία έκαναν όλο τον κόσμο να παραμιλάει για το πώς σε στιγμές καθολικής ήττας, φαινομενικά, κατάφεραν να κινητοποιηθούν τόσο μεγάλες μάζες ετερόκλητου κόσμου και να οργανωθούν με αμεσοδημοκρατικά και οριζόντια πολιτικά χαρακτηριστικά, θυμίζοντας κοινωνικές εξεγέρσεις της εποχής πριν την οικονομική κρίση.

Πράγματι, απέναντι σε κάθε τι που μας προβληματίζει και μας κάνει να χάνουμε τη δημιουργικότητά μας και την όρεξη για ζωή βλέπουμε να εμφανίζονται εναλλακτικές. Μετά από αρκετό καιρό «ηρεμίας» η κοινωνία με τα κινήματα ξεκινάει πάλι να προβληματίζεται, να δημιουργεί ή έστω να προσπαθεί να ξεκουνηθεί λίγο από την παθητική θέση της και να ξαναπιάσει το νήμα της πολιτικής δράσης. Ας δούμε πόσο θα καταφέρουμε να ξετυλίξουμε αυτό το νήμα και μέχρι πού θα μας οδηγήσει.

Θεματικές:

• Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη
• Αποδομώντας το φύλο
• Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων
• Γεωπολιτική οικολογία της ενέργειας

–Σύντομα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ–

image_pdfimage_print

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ